Книги

Шарен калейдоскоп

Шарен калейдоскоп Сборникът от пиеси и етюди за българска тамбура е подготвен като приложение към ръководството Път към хоризонта.
За приложението са избрани ярки и емблематични музикални пиеси, представители на различни музикални стилове – класика, етно, джаз и други.
Произведенията включени в него имат за цел да създадът стабилна и разонобразна инструментална техника, както и да предоставят възможност на изпълнителя да изгради богат и пъстър репертоар.
Повече информация за нейното закупуване може да получите като посетите “Доставка и плащане” от падащото меню в раздел “Музикална книжарница”.


Българската тамбура – Тайнство и Вдъхновение

Българската тамбура – Тайнство и ВдъхновениеПаметта на хората, отдали живота си за популяризирането и усъвършенстването на българската тамбура, изисква от нас повече загриженост и последователност за да намери достойно продължение тяхното родолюбиво дело. За разлика от 90 процента от цивилизованото население на Земята, ние Българите все още съхраняваме фолклорната си музика. Стотици инструменталисти и певци ежедневно я интерпретират и възраждат. Затова многовековната музикална култура на българския народ продължава да буди интереса на специалисти и почитатели по целия свят. Наложително е да я съхраним за да могат утре днешните млади българи да познават и да тачат родината и земята си, с нейните неповторими самобитни обичаи, с нейната природна красота и с непреходните й празнични и всекидневни ритуали, съпровождани от акордите на един инструмент с неподражаема звучност.

“Българската тамбура – Тайнство и вдъхновение” e най-обстойното и задълбочено изследване на традиционен музикален инструмент в историята на българската народна музика. В книгата са събрани факти от всички краища на света, съхранени от различни хора и по различно време, в продължение на повече от 200 години. Краси Желязков бе вдъхновен от идеята да обедини техния труд, добавяйки своите дългогодишни проучвания и да напише това „житие” на българската тамбура, известна по цял свят като БУЛГАРИЯ или TANBOUR BOULGHARY.

tanya Таня Доганова – Христова
Диригент, кинорежисьор-документалист, създател и дългогодишен главен художествен ръководител на камерния ансамбъл за старинна църковна музика “Йоан Кукузел Ангелогласният”.

Искам с радост и истинско удоволствие да Ви поздравя за прекрасната книга, която сте написали. Лично за мен, а мисля и за всички честно мислещи и познаващи материята музиканти и високо образовани личности, това е наистина един забележителен труд, погледнат от всякакъв аспект.
За мен Вие сте ерудит от класата на моите любими академични професори – Стоян Джуджев, Марин Големинов и Парашкев Хаджиев. Искам веднага да Ви уверя, че не ви сравнявам с тях, а Ви прибавям към знаменитата им кохорта, за моя радост и Ваша гордост!
Поздравявам Ви с истинско преклонение и възторг!

florian Д-Р Джералд ФЛОРИАН МЕСНЕР
Музиколог, художник, артист, драматург, композитор – АБУ ДАБИ / АВСТРАЛИЯ / АВСТРИЯ
www.eyeandearhotspot.com

Краси Желязков – изключителен музикант и изследовател, е експерт по един от най-важните и интересни инструменти в българския фолклор – тамбурата. Авторът разкрива в книгата си, че този инструмент, наричан също булгария, е единственият музикален инструмент в човешката история, който носи етнонима на една нация. С фундаменталните си изследвания, той съумява да докаже не само на България, но и на международната eтномузиколожка общност, значението на този инструмент. Трябва да призная, че съм силно впечатлен не само от академичните му познания, но и от силната му и човеколюбива личност. Тук се възползвам от възможността да му пожелая много успехи в следващите му начинания.

Изданието включва книжно тяло от 321 страници във формат А4 и аудио компакт диск с мр3 формат. Нейното предназначение е да се превърне в учебно пособие за децата изучаващи българските традиции и музикални инструменти. Състои се от две части – хронологична и музикална. Хронологичната част прави пълен анализ на историята, разпостранението и употребата на българската тамбура по света и у нас. В изследването за първи път в нашата органографска литература са показани и систематизирани, чрез снимки и метрични характеристики, всички видовете на българската тамбура. Музикалната част описва над 60 различни начина на настройване и представя десетки пиеси изсвирени от най-добрите български изпълнители от средата на XX век до сега. Сред тях са имената на Йордан Цветков, Румен Сираков, Осман Демов, Цветан Радков, Костадин Бураджиев, Любомир Динев, Ангел Димитров и други. Всички пиеси са документирани посредством нотен текст и аудио приложения.
Книга за Българската тамбура

Книга за българската тамбураНаписването на Книга за Българската тамбура ангажира съзнанието и сърцето на Краси Желязков в продължение на повече от две години. Отдавайки този период от живота си за проследяване и анализ на развитието на инструмента, той успява да създаде един прекрасен учебник за тамбуриста. В него ще откриете любопитни и изненадващи факти за нашето преселение, благодарение на което българската тамбура се е разпостранила от Памир до Египет, намирайки приложение в обществения и духовен живот на народите населяващи тези земи. Ще се запознаете с устройството и разновидностите на българската тамбура.
Ще научите имената на най-популярните изпълнители и майстори на този инструмент през XX век.

В теоретичната и практическа част на книгата имате възможност да овладете начините на свирене и характерните украшения, без които българската народна музика е като човек без душа. Освен за тамбура нотните примери са изключително приложими и за китара. Всички китаристи, желаейки да свирят българска народна музика, могат да усвоят особеностите на движението на перото и пръстите на лявата ръка. Специфичната тамбурашка техника е подходяща за инструменталисти насочили се към импровизационите музикални форми. Тя ще им развърже ръцете и ще добави лекота и свобода на техните изпълнения.

„В настоящия момент любителите на този инструмент могат да изпитат удовлетворение от обстоятелството, че най-после в ръцете си държат една книга, едновременно учебно пособие за свирене на тамбура, а същевременно теоретично обоснован изследователски труд, предназначен да удовлетвори една належаща необходимост. Нейният автор Красимир Желязков, изявен деец и в други области на музикалното изкуство е успял да преодолее технологичните ограничения и с широтата на една мащабна музикална култура и грамотност да въведе учащите се и читателите не само в традиционното наследство, свързано с този интсрумент, но и с проблемите при съвременното интерпретиране на тамбурата.”

Проф. д. изк. Илия Манолов