Музикален мениджър

Длъжността музикален мениджър е едно от най-непонятните занимания в съвременното българско общество. В повечето случаи, това са хора попаднали незнайно как в артистичното съсловие, спечелили по съмнителен начин тяхното доверие и живеещи като тунеядци на техния гръб.
Поради факта, че музикалният мениджър е най-довереното лице на артиста, негов душеприказчик, човека, който е на разположение 24 часа от денонощието, повечето артисти имат близък приятел, на когото възлагат тази функция. А тя е да му осигури спокойствие и постоянно доверие в сложния и понякога изпълнен с изпитания живот. Затова мениджърът трябва да притежава лоялност и доверие към таланта на артиста, да има енергия и ресурс за издигане на професионалната му кариера.
Повечето мениджъри в музикалната индустрия не започват като такива. Обикновено преди това са артисти, служители в звукозаписни компании или студия, приятели или роднини. Идентичен е случея и с Краси Желязков. Още от зората на професионалната си кариера, той започва паралелно с инструменталното си израстване, да се занимава и с менажирането на групите които създава, да полага грижи за доброто самочувствие и авторитет на обкръжаващите го музиканти. Пребивавайки и на двата бряга, той постоянно се стреми да изгражда в себе си качества, които да го превърнат в един уважаван и предпочитан музикален мениджър. В зората на мениджърската си кариера заедно със своя приятел, известния художник, плакатист и дизайнер Димитър Трайчев, организират първите джаз фестивали във Варна – Джаз в Басейна.
През есента на 1993 след като се е завърнал от странство и работи като нощен пазач и китарист в Ку-Ку бенд, Краси Желязков получава предложение от своите приятели Димитър Ковачев и Иван Несторов да започне работа като мениджър в скоро създадената от тях компания за промотиране на музикални артисти С.М.Е. Това е мигът в който стартира професионалното му израстване като музикален мениджър. Под натиска на неспиращите изисквания на чуждестранните артисти, гостуващи в България, той изгражда своите организаторски и ръководни умения.
За периода 1992 – 2000 Краси изпълнява длъжностите сценичен(stage) и продукционен (production) мениджър, с които допринася за успешното организиране на десетки концерти на топ артисти от световния шоу бизнес (виж концертния архива). Пиков момент в неговата кариера е лятото на 1999 свързан с провеждането на Европейския месец на Културата. На територията на Пловдив за по-малко от 30 дни, създадения от СМЕ и Краси Желязков екип реализира множество международни концерти между които са: Апокалиптика, Ричи Блекмор, Горан Брегович, Майкъл Наймън и грандиозния концерт на Металика, проведен на стадион Пловдив. За неговото осъществяване над 300 души работят неуморно в продължение на повече от месец. За да могат да бъдат задоволени изискванията на артистите са впрегнати ресурсите на цялата пловдивска област и прилежащите й градове.
През 1998 с още двама приятели и колеги – Петър Петров и Емил Анчев, създават музикалната агенция АКВА СТОРМ. Агенцията работи за популяризация на бългаското музикално изкуство на международния пазар и защита на неговите права и интереси. Сферата ú на дейност включва широк диапазон от етно, поп, рок и джаз до класическа музика, театър и балет. Работи с едни от най-изявените български артисти, между които Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Камелия Тодорова, балет Арабеск, хор Космически Гласове, групите Зона Ц, Стейн, Исихия, ОМ и др. АКВА СТОРМ е инициатор, мениджър и продуцент на първия балкански културен проект в областа на етно и уърлд музиката Балкански Коне (link ……).
От март 2004 до август 2008 Краси Желязков работи в на една от най-проспериращите музикални компании в България – ЖОКЕР МЕДИА. През този период неговите професионални умения са в услуга на група КАФФЕ, Владимир Ампов – ГРАФА, Стоян Роянов – Я-Я, група Мастило и др. Реализира успешно няколко национални турнета между които са: най-голямата изпълнителка на руски народни песни, заслужилата артистка на Руската Федерация Людмила Николаевна и нейния ансамбъл; на Графа и др.
Септември 2008 изпълнява длъжността Технически директор на единствения по рода си у нас фестивал на моделния танц наречен – София Денс Уик. Натрупаният от него богат организаторски опит спомага за успешния завършек на това непосилно за нашите условия събитие. За да представи танца в една невиждана за България светлина, фестивала изиска от организаторите изключително ниво на осветителната и озвучителна техника, на технически и обслужващ персонал. Върхови моменти бяха спектаклите на френската Танцувална компания 111, Огледало на танцувална компания Ултима Вез-Белгия и Ромео и Жулиета на танцувална компания Атербалето – Италия.