Montuno – Project

Montuno band

Думата „montuno”, в едно от своите значения (буквално “от планината”), представлява част от типична кубинска песен, където музикалната форма започва да се повтаря и е подходяща за вокални и инструментални импровизации. Краси Желязков – ветеран в българскaтa етно музика (Balkan Horses Band) – формира Montuno Project с идеята да създаде възможност за импровизации в рамките на различни български народни песни и танци. Използвайки фолклорен материал или композирайки музика, облегната на традицията на българското народно творчество, Краси Желязков вплита типични народни мелодически и ритмични мотиви в джаз импровизации. Ритъм секцията, от своя страна, предлага аранжименти в естетиката на джаз-рок и фюжън. Ясно са подчартани музикални влияния от Steps Ahead и Pat Metheny Group, до Caribbean Jazz Project. В музиката на Montuno дружно си припяват инструменталната виртуозност и меката лиричност.
Band-Title_site2

Diyana - vocalДияна Василева – вокал:
Дияна Василева, една от най-търсените певици на българската етно сцена, е родена в гр. Перник. На 18 години вече е сензация. През 2015 става част на една от най-известните български етногрупи Оратница. Същата година участва в концерти организирани от Крис Корнел – певец и основател на една от най-успешните гръндж групи – Soundgarden.
В 2016 е приета за солист в световноизвестния хор — носител на Грами — Мистерията на българските гласове, който концертира заедно с проекта Бучимиш и австралийската изпълнителка Лиза Джералд. Чувайки за първи път Дияна, мис Джералд я нарича „Mountain girl”.
В 2017 нейно вокално изпълнение е използвано в световния хит Stanga на Саги Абитбул — израелският диджей, който завладя света с българска народна песен. Същата година, заедно с квартет Абагар, Дияна записва музика на световноизвестния DJ и продуцент Армин ван Бюрен.

ArnauАрнау Гарофе – саксофон и флейта: Роден в Барселона, Арнау Гарофе се изгражда като музикант в Холандия. След завършване на джаз образованието си в Хага и Ротедам, концертира в Холандия и Белгия и има шанса да свири с велики музиканти като бившия джаз месинджър Филип Харпър, покойния Крис Хусенс, Ерик Инеке и други.
В 2014 – търсейки нови изразни средства, Арнау заминава за Азия да разшири музикалния си хоризонт. Свири често в клубовете на Банкок и Куала Лумпур. От 2016 г. живее в София, където бързо се превръща в един от най-търсените музиканти на българската сцена. Известен е с изпълненията си в Биг бенд асоциация на духовите инструменти, Jazz Cats на Христо Йоцов, групата на Рут Колева, става редовен гост на Биг бенда на БНР.
През октомври 2016, на международния джаз фестивал Джони Радукану – Браила, Арнау е награден за Най-добър соло инструменталист.

RadoslavРадослав Славчев — Riverman:
Eдин от водещите бас китаристи на България е роден през 1982 г. в гр. Русе. Започва да учи класическа китара, а на 14 год. се насочва към бас китарата. След приключване на образованието си в НМА проф. Панчо Владигеров завършва магистратура.
Свирил е в групите – Аhead, Studio X, Балкански коне, Шаказулу оркестра. Записва и работи с известни артисти като: Сецилия Лонг (САЩ), Frank McComb, легендарния американски барабанист Poogie Bell, Валя Балканска, Иво Папазов – Ибряма, Теодосий Спасов и други.
В момента свири в няколко проекта, Funkallero, Brasil Acoustic и „High Time” – alternative jazz & fusion, с които участва на всички джаз фестивали в България.

BobbyБорислав Петров – барабани:
Един от най-добрите барабанисти на България е роден в София. Завършва джаз програмата “New York Comes to Groningen” в консерваторията Принц Клаус, Гронинген и магистратура в Амстердам, Холандия. Най-голямата му страст и обект на музикални търсения са неравноделните размери в българската народната музика.
Участва в множество български и международни проекти — Jazzanitza, Tin Men & The Telephone, Tarhana, The Stage Band и други. Сътрудничи си с артисти от целия свят и свири в много страни на Европа, Южна Америка, Азия и Африка. Участва на престижни фестивали като November Music и North See Jazz Festival.
Дискографията му включва участие в записите на над 20 албума между които: 2007 Finding the way (Amsterdam Jazz Orchestra), 2011 Move Me (Renske Taminiau), 2014 и 2019 Rhodopology & Some Story (Димитър Льолев), 2018 Unspoken (Sebastian Burneci) и много други.

PavelПавел Цонев – клавишни:
Роден в гр. Стара Загора през 1988. По време на следването си в АМТИИ Пловдив концертира с различни имена от българската джаз сцена — Хилда Казасян, Христо Йоцов, Веселин Веселинов – Еко, Стоян Янкулов, Александър Леков, Николай Карагеоргиев и други. За кратко време се превръща в един от най-търсените млади пианисти.
В 2016 участва в записите на албума на Том Синатра (китара) — племенник на легендарния Франк Синатра.
В 2017 получава покана от джаз певицата Мирослава Кацарова да участва като гост в шоуто й “The New Standarts”. Концертира с Държавната Опера и Военен Биг Бенд на Стара Загора.
През 2018 участва на няколко джаз фестивала в България между които Банско Джаз Фест.

KrassiКраси Желязков – ак. китара и българска тамбура:
Създател на проекта. Автор на музиката и аранжиментите. Продуцент, мениджър, бенд лидер, композитор на театрална, филмова, джаз и етно музика, изпълнител на китара и българска тамбура. Създател на уникалния музикален проект Балкански Коне. Автор на книги и учебници за българска тамбура.
Свирил е с известни артисти като: Рик Деларата,САЩ-пиано и вокал, Сесилия Лонг,САЩ-джаз певица, индийския перкусионист Рамеш Шотам, хърватския цигулар Марко Рамляк и много други.
Участва на наши и международни фестивали между които: Grand Paris Du Jazz (Paris,France), Balkan Square (Thessaloniki,Greece), 10 Festival Lent (Maribor, Slovenia) Brossela Folk & Jazz (Bruxells, Belgium) и други.

Band-Title_site3

MONTUNO – PROJECT – ВИДЕО КЛИПОВЕ